Land with planning permission wanted in Diss
Looking to sell land with planning permission near Diss? We assess every site on its merits and explain the options in plain English.
A site with planning permission already has the council's approval for development, so much of the planning risk has gone. If you have consent but no plans to build, or the permission is approaching its time limit, we would like to hear from you.

- Size
- Any number of homes
- Planning
- Outline, full or reserved matters
- Areas
- England & Wales
- Ways we buy
- Outright or conditional
Is your land in Diss the kind we want?
If you hold a consent in or near Diss, send us the decision notice and the approved drawings; that is usually enough for a first view. In Norfolk, Diss sits about 19 miles south-west of Norwich; Stowmarket and Thetford are its nearest neighbours on our list.
- Permissions that are close to their time limit to start work
- Consents with a Section 106 agreement or Community Infrastructure Levy liability
- Sites where some pre-commencement conditions are still to be discharged
- Larger consented schemes where the owner does not want to build
The A11 corridor from Thetford towards Norwich and the A47 east-west route carry much planned growth, with larger sites around Norwich. Rural villages see small schemes of farm buildings, paddocks and infill plots, while flood risk in the Fens near King's Lynn and on the coast shapes what is possible.
What decides whether a site in Diss works
Time limit
Permissions normally have to be started within a set period, so the date the consent expires matters a great deal.
Planning obligations
Section 106 contributions, affordable housing and any Community Infrastructure Levy all affect what the land is worth to a builder.
Scheme design
Some approved layouts are hard to build or sell; others can be improved with a fresh application.
Since 6 August 2026, non-major development on sites of 0.2 hectares or less in England has generally been exempt from mandatory biodiversity net gain, unless priority habitat is affected. That makes many small sites simpler to bring forward.
Norfolk has no designated Green Belt, so the main policy questions near Diss are usually the settlement boundary, landscape and access.
We are based in Great Barr, Birmingham, around 128 miles from Diss, and we travel to see sites across England and Wales.
How we could buy your land in Diss
Outright purchase
We agree a price and buy the land, with no planning condition attached.
Outright purchaseSubject-to-planning contract
Used where a fresh or amended application would improve the scheme.
Subject-to-planning contractOption agreement
Rarely needed once permission exists, but possible for phased sites.
Option agreementJoint venture
You contribute the land, we fund and manage planning and delivery, and the proceeds are shared as agreed.
Joint ventureFrom first call to completion
Tell us about the land
Use the form or call us with the location and a rough outline of the site.
Free appraisal
We review title, planning and constraints and tell you honestly what we think.
Written offer
If the site suits us, we set out an offer and the way we propose to buy.
Solicitors take over
Your solicitor and ours agree the contract; we keep you informed throughout.
Frequently asked in Norfolk
My permission expires soon. Is it too late?
Not necessarily. Depending on the time left and the conditions, it may be possible to make a lawful start, apply again or vary the scheme. Tell us the expiry date as soon as you can.
Can you buy if the approved scheme is not one you would build?
Yes. Sometimes we buy on the basis of the existing permission and then seek changes through a new or amended application.
Can an agent introduce land in Diss to you?
Yes. Estate agents, land agents and planning consultants can introduce sites with the owner's consent. Any fee is agreed in writing before details are shared, confirmed by the owner in writing and paid only on completion.
Do I need to pay anything to have land in Diss assessed?
No. Our appraisal is free and there is no obligation to sell to us.
